Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Academisch Ziekenhuis Paramaribo werkt aan meer operatieruimte en -personeel in Suriname

24/06/2013

PARAMARIBO – Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) kampt met een tekort aan operatieruimte en -personeel. Medisch directeur Lindy Liauw-Kie-Fa bevestigt dit. Tijdens een bijeenkomst van Pink Ribbon Suriname vorige week, gaf een 47-jarige borstkankerpatiënt aan nog niet geholpen te kunnen worden vanwege het tekort aan ruimte in de ziekeninstelling.

Maar toch gaat het niet zo zeer om de ruimte, benadrukt Liauw-Kie-Fa. “We hebben ook een tekort aan operatieassistenten”, geeft ze aan. Het gebrek aan ruimte speelt al jarenlang. Daar lijkt nu een alternatief voor gevonden te zijn, doordat het Militair Hospitaal ruimte beschikbaar heeft gesteld. Echter moeten er nog enkele aanpassingen hieraan worden gepleegd, meent Liauw-Kie-Fa.

Personeelstekort

De directeur geeft toe dat het niet prettig is om patiënten te laten wachten voor een operatie. Ook al komt er op korte termijn meer ruimte beschikbaar, zal het personeelstekort toch nog stagnerend werken. De ziekeninstelling is al enige tijd bezig om mensen aan te trekken die opgeleid zullen worden tot operatiekamerassistent. De directeur geeft aan dat de zorginstelling in het verleden naar middelbare schoolopleidingen is geweest om het beroep te promoten. “Dit moeten we misschien weer doen.” Daarnaast verzorgt het AZP ook weer cursussen tot OK-assistent. Het huidige personeel draait dubbele diensten en wordt daarnaast ook nog opgeroepen voor spoedgevallen.

Wachttijden

Het Sint Vincentius Ziekenhuis ervaart ook een personeelstekort op zijn operatieafdeling. Maar volgens verpleegkundig directeur Helen Robles de Medina-Held hoeven de patiënten niet zo lang te wachten om geopereerd te worden. “Een persoon wacht ongeveer een maand om geopereerd te worden.” Om het tekort aan deze specialisatie op te heffen, zullen er volgens de leidinggevende structureel opleidingen gegeven moeten worden. Robles de Medina- Held juicht de herstart van de opleiding bij AZP toe, maar hoopt dat de opleiding jaarlijks verzorgd wordt. “We moeten altijd rekening houden met uitvallers”, adviseert de verpleegkundige. In het RKZ zijn er nog ongeveer vier assistenten nodig.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top