Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Aanpassing moet plaatsing zwarte lijst voorkomen; Witwaswet loopt achter in Suriname

DE WARE TIJD:

27/06/2012

Paramaribo – Surinames anti-witwaswetgeving loopt nog steeds achter op de internationale regelgeving op dit vlak. Om te voorkomen dat het land op de zwarte lijst wordt geplaatst van landen die hun zaken niet op orde hebben, is het parlement gisteren begonnen met aanpassing van de ‘wet Melding ongebruikelijke transacties’ (MOT) en de ‘wet Identificatieplicht dienstverleners’.

NDP-assembléelid Rashied Doekhie kritiseerde, dat Suriname vaker wetgeving ontwikkelt of aanpast wanneer het door druk van buitenaf daartoe wordt gedwongen en niet omdat het land zelf tot de bevinding komt dat betreffende wetgeving noodzakelijk is. Ook gispte hij dat, hoewel op talrijke gebieden wetgeving al in orde is, de naleving en vooral toezicht daar op schromelijk tekortschieten.

Wet omzeild

Ook wordt de MOT-wet in de praktijk bij het leven omzeild, weet de politicus. Hij voerde aan, dat personen die zich bij bankinstellingen melden om grote sommen geld te storten, wat als ongebruikelijke transactie wordt beschouwd, door bankpersoneel er op wordt gewezen, dat ze het bedrag in tranches verspreid over meerdere dagen kunnen storten. Zo wordt de papierwinkel die met ongebruikelijke transactie gepaard gaat, voorkomen. “We zijn constant bezig ons op te jutten met het maken van wetten, maar er gebeurt niets”, zei de NDP’er. Ook BEP-parlementariër Ronny Asabina, wees op het ongevraagde advies van bankpersoneel, waardoor de anti-witwaswet kan worden omzeild. Het komt Asabina voor dat de wetgeving slechts wordt aangepast om te voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst komt en internationaal geïsoleerd wordt. “Niet zozeer omdat we de relevantie, het nut, of het belang van de wettelijke bepaling inzien of onderschrijven”, zei Asabina. Volgens hem ervaart de samenleving de documenten die ingevuld dienen te worden bij ongebruikelijke transacties als “administratieve last”, en vroeg hij de regering of goed is nagegaan of het papierwerk wel tot het minimum is beperkt.

Vraagtekens

Voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, Ronnie Brunswijk, wil van de regering weten of Suriname intussen aan alle verplichtingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) voldoet. Ook wil hij weten of met de wetsaanpassingen ook cybercriminaliteit aangepakt kan worden. Brunswijk voerde verder aan, dat vanaf 2004 het aantal ongebruikelijke meldingen stelselmatig is toegenomen. Van de gevallen die voor justitieel onderzoek zijn doorverwezen naar het Openbaar Ministerie wilde de commissievoorzitter weten, of deze zaken voor de kantonrechter zijn gebracht en of er veroordelingen uit zijn gerold.

Doekhie hamerde op naleving van de wetgeving die witwassen moet voorkomen. Hij vroeg zich af of wel controle plaatsvindt bij cambio’s. VHP-assembléelid Chandrikapersad Santokhi wees ook op het gevaar dat Suriname riskeert om op de zwarte lijst geplaatst te worden. Het heeft Aruba twintig jaar gekost om van deze lijst gehaald te worden, nadat het eiland daar terecht was gekomen omdat niet voldaan werd aan de internationale vereisten. Santokhi wees op talrijke tekortkomingen waar Suriname nog aan moet werken, om volledig te kunnen voldoen aan de vereisten. Eén van de wetsaanpassingen is dat de meldingen niet meer schriftelijk hoeven te geschieden, maar online, via internet. Van de regering wilde Santokhi weten hoe ver de voorbereidingen zijn om middelshet digitale netwerk dat mogelijk te maken. De vergadering is naar volgende week verdaagd. Dan komt de regering in eerste ronde aan de beurt om in te gaan op de opmerkingen van het parlement.-.

Share this page:
« Back
Back to Top