Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Aandacht voor het leed van gepensioneerden op Curacao

DONDERDAG, 05 SEPTEMBER 2013

WILLEMSTAD — Vertegenwoordigers van Unidat di Penshonado-i Adultonan Mayó di Kòrsou hebben vanochtend de twee moties, die ouderen eind augustus hebben aangenomen, onder de Statenleden verdeeld.

In de moties vragen de gepensioneerden de overheid om de hoge premiedruk van de basisverzekering ziektekosten aan te passen en om het welzijn van ouderen te vergroten in de breedste zin van het woord. Zij verwachten binnen twee weken een antwoord.

Vanochtend stonden de effecten van de invoering van de basisverzekering ziektekosten bij de Staten op de agenda. De vergadering werd aangevraagd door de oppositiefracties van MAN, MFK en PAR en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang. De bezwaren en argumenten, die tijdens de behandeling van de wet in januari naar voren zijn gekomen, zijn vandaag weer van stal gehaald.

Onafhankelijk Statenlid Leeflang, die zich sterk maakt voor een premieverlaging voor gepensioneerden, kraakte de wet af en kondigde een motie aan. Leeflang wees op een advies van de Raad van Advies (RvA), dat aangeeft dat de premiedruk (10 procent) op gepensioneerden en bepaalde inkomensgroepen in de samenleving hoog is. Ze omschreef de basisverzekering als een bloedbad (massacre) voor ouderen. Het Statenlid wilde onder andere weten of de overheid de macro-economische effecten net als het koopkrachteffect al heeft doorberekend. Volgens haar is de invoering van de basisverzekering een middel om de aanwijzing vanuit Nederland op te heffen, zodat er geld geleend kan worden om gratis schoolboeken uit te delen. Leeflang, die tevens woordvoerder is van Hustisia Penshonado, herhaalde het ultimatum dat de belangengroep aan de overheid heeft gesteld. Er komt een rechtszaak als de overheid niet vóór 15 september de ongelijkheid in de wet heeft aangepast voor gepensioneerden. “We’ll meet each other in court.”

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top