Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Gedetineerden moeten geresocialiseerd worden in Suriname

12/09/2013

Het wegstoppen van gedetineerden lijkt al jaren niet het juiste effect te hebben. Met een recidivepercentage van 60 procent wordt aangetoond dat een celstraf niet genoeg is om de mannen en vrouwen op het rechte pad te houden. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie is zich daar bewust van. “We moeten de mensen resocialiseren. Anders dweilen we met de kraan open en komen zij in een vicieuze cirkel terecht.” Onder zijn leiding wordt dus ook een plan in elkaar gezet dat de gevangenen begeleiding biedt.

Paulus Pinas, onderdirecteur Delinquentenzorg, zegt dat de deelconcepten al klaar liggen. Het voornaamste doel is om het recidivecijfer terug te brengen. “Niet alleen gedetineerden, maar ook penitentiaire ambtenaren zullen worden aangepakt bij de uitvoering van het plan. Ze krijgen train de trainer-cursussen om later zelf hun ‘onderdanen’ te begeleiden”, legt Pinas uit in gesprek met de Ware Tijd. De blauwdruk zou eigenlijk al af moeten zijn. Pinas maakt melding van enorme storingen, die de voorbereidingen stremden.

Beeld: dWT archief -
Gedetineerden verrichten buitenwerk. Ze laten ook merken interesse in studie te hebben. Drie gevangenen hebben in de afgelopen
periode hun havo- en mulodiploma behaald. Deze ontwikkeling zal zeker worden opgenomen in het te formuleren resocialisatieplan
van JusPol.-.

Beeld: dWT archief – Gedetineerden verrichten buitenwerk. Ze laten ook merken interesse in studie te hebben. Drie gevangenen hebben in de afgelopen periode hun havo- en mulodiploma behaald. Deze ontwikkeling zal zeker worden opgenomen in het te formuleren resocialisatieplan van JusPol.-.  

De staking van de Bond van de Penitentiaire Ambtenaren is daar een voorbeeld van. “Er zou al een trainingssessie worden gehouden met de Franse overheid. Door de acties moesten wij die uitstellen.” Dit viel het onderhoofd enorm tegen, omdat hij heilig gelooft dat “stilstand achteruitgang is”.

Afgestudeerden

In tussentijd worden er wel successen geboekt met de delinquenten. Drie gevangenen hebben een studie kunnen afronden. Eén van ze heeft het havo succesvol afgerond, terwijl de twee anderen een mulodiploma in handen hebben.Toen minister Belfort nog onderdirecteur Delinquentenzorg was, gaf hij zelf toestemming aan deze mannen om hun studie af te ronden. Pinas is bijzonder blij dat zij de eindstreep hebben gehaald. “We gaan voor ontwikkeling, dus dit is echt een mijlpaal die wij hebben bereikt.”

Over de havo-afgestudeerde vertelde Pinas dat zijn moeder een belangrijke rol heeft vervuld in het proces. “Ze haalde trouw de leerstof bij de leerkrachten. Elke zondag kwam ze met een zus op bezoek en gingen zij met z’n allen aan de slag. In zijn vrije tijd lag hij ook in de cel te studeren.” Voor het examen was de procedure voor alle drie gevangen hetzelfde. Zij werden onder begeleiding van pa’s naar de plek van het staatsexamen vervoerd voor deelname. “Ze waren allen in burger gekleed. Niemand wist dat het om gevangenen en penitentiaire ambtenaren ging”, vertelde Pinas trots.

Aanvragen

De havo-afgestudeerde slaagde als beste uit de groep van deelnemers aan het staatsexamen. Hij zit een straf van zes jaar uit voor oplichting. De twee mulogeslaagden zitten voor ‘grote’ strafbare feiten vast. De één is voor achttien jaar weggestopt voor moord, terwijl de andere tot zes jaar cel is veroordeeld voor beroving. “Zo zie je dat het niet uitmaakt wat voor strafbaar feit ze plegen. Zolang ze willen, wordt hen de kans geboden onderwijs te volgen.”

Vooralsnog zijn er geen nieuwe aanvragen voor lessen. Pinas verwacht dat daar wel een stijging in komt. “Het is nog een nieuwe ontwikkeling. Met de succesverhalen verwacht ik wel meerdere verzoeken.” Of het trio verder zal studeren, is nog niet bekend. Bovendien bestaat voor de iets ouderen de mogelijkheid om de Bigisma Skoro te volgen. “De mensen krijgen dan basisonderwijs. De krant lezen in hun vrije tijd is na zo een cursus een makkie voor hen.”

Arbeidstherapie

Voor degenen die geen onderwijs volgen in de gevangenissen, is de toekomst niet compleet uitzichtloos. Er zijn wel mogelijkheden voor personen die bijvoorbeeld houtsnijwerken willen en of kunnen vervaardigen. “De mannen en vrouwen kunnen kiezen wat ze willen doen. Of ze volgen onderwijs of ze leren met het hout werken”, legt Pinas uit. Het vervaardigen van de houtsnijwerken valt onder de arbeidstherapie binnen de cellenhuizen. Zo wil de leiding voorkomen dat de zee van tijd die de gevangenen hebben, onbenut blijft. “We weten dat ledigheid des duivels oorkussen is. Ze moeten de tijd kunnen vullen.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top